Movies that Matter On Tour Vertoning van “We come as friends”, gevolgd door nagesprek met Egbert Wesselink

De Movies that Matter On Tour vertoning van “We come as friends” luidt het begin van het Movies that Matter on tour programma in en na afloop van de film vindt er een nagesprek plaats met Egbert Wesselink.

Over de documentaire: Terwijl het kersverse land zich langzaam maar zeker in een oorlog begeeft, zoekt een stoet buitenlandse investeerders naar mogelijkheden om het grondgebied te exploiteren, onder het mom van het brengen van beschaving. De filmmaker bezoekt onder meer een Chinees oliebedrijf, dat door boringen de waterbron vervuilt. In een ander dorpje hebben Texaanse missionarissen zich ontfermd over de inwoners, die worden overgehaald om toch eens kleren te gaan dragen. De eerlijke verhalen van Soedanezen op microniveau, en ontmoetingen met VN-medewerkers en andere ‘weldoeners’ geven een onthutsend beeld van het moderne kolonialisme en de impact daarvan.

Over de spreker: Egbert Wesselink werkt met grote ondernemingen om de rechten en belangen van kwetsbare bevolkingen te verdedigen. Hij richt zich vooral op het veiligheidsbeleid van bedrijven en regeringen en het aanscherpen van internationale regels, zoals de Voluntary Principles on Security and Human Rights. Bedrijven die zeggen maatschappelijk verantwoord te ondernemen, moeten hun beloften nakomen. Werkgebieden zijn (Zuid-) Soedan, DR Congo, en Colombia.

English: As war-ravaged South Sudan claims independence from North Sudan and its brutal President, Omar al-Bashir, a tiny, homemade prop plane wings in from France. It is piloted by eagle-eyed documentarian Hubert Sauper, who is mining for stories in a land trapped in the past but careening toward an apocalyptic future.

This entry was posted in on International Law by Otto Spijkers. Bookmark the permalink.

About Otto Spijkers

Otto Spijkers is Professor of International Law at the China Institute of Boundary and Ocean Studies (CIBOS), Wuhan University. Previously, he was a lecturer of Public International Law at Utrecht University, Senior Research Associate with the Netherlands Institute for the Law of the Sea (NILOS), and researcher with the Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law (UCWOSL). He is also a member of the Committee on the Role of International Law in Sustainable Natural Resource Management for Development of the International Law Association. He was a visiting lecturer at the University of Malta, the Grotius Centre for International Legal Studies of Leiden University, Xiamen University’s China International Water Law Programme (China), the China Institute for Boundary and Ocean Studies of Wuhan University (China), the Law School of the East China University of Political Science and Law (ECUPL) in Shanghai (China), the Università degli Studi di Salerno (Italy), and the Association pour la promotion des droits de l'homme en Afrique centrale (APDHAC) of the Université Catholique d’Afrique Centrale (Yaoundé, Cameroon). Previously, he was a PhD candidate and lecturer at the Grotius Centre for International Legal Studies at the University of Leiden. His doctoral dissertation, entitled The United Nations, the Evolution of Global Values and International Law, was published with Intersentia in 2011. He worked as public services coordinator at the Peace Palace Library, as international consultant and coordinator for the United Nations International Law Fellowship Programme, as intern for the Appeals Chamber of the International Criminal Tribunal for Rwanda, and as intern for the Office of Legal Affairs of United Nations Headquarters. Otto Spijkers is editor and author of the Invisible College Blog, the blog of the School of Human Rights Research. Otto Spijkers studied the basics of international relations at the University of Sussex. He then studied international law at the University of Amsterdam, New York University School of Law (exchange student), and the Hague Academy of International Law (2009 session). He studied philosophy at the University of Amsterdam and the University of Malta (exchange). He obtained a Diplôme approfondi de langue française.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *