Movies that Matter On Tour Vertoning van “We come as friends”, gevolgd door nagesprek met Egbert Wesselink

De Movies that Matter On Tour vertoning van “We come as friends” luidt het begin van het Movies that Matter on tour programma in en na afloop van de film vindt er een nagesprek plaats met Egbert Wesselink.

Over de documentaire: Terwijl het kersverse land zich langzaam maar zeker in een oorlog begeeft, zoekt een stoet buitenlandse investeerders naar mogelijkheden om het grondgebied te exploiteren, onder het mom van het brengen van beschaving. De filmmaker bezoekt onder meer een Chinees oliebedrijf, dat door boringen de waterbron vervuilt. In een ander dorpje hebben Texaanse missionarissen zich ontfermd over de inwoners, die worden overgehaald om toch eens kleren te gaan dragen. De eerlijke verhalen van Soedanezen op microniveau, en ontmoetingen met VN-medewerkers en andere ‘weldoeners’ geven een onthutsend beeld van het moderne kolonialisme en de impact daarvan.

Over de spreker: Egbert Wesselink werkt met grote ondernemingen om de rechten en belangen van kwetsbare bevolkingen te verdedigen. Hij richt zich vooral op het veiligheidsbeleid van bedrijven en regeringen en het aanscherpen van internationale regels, zoals de Voluntary Principles on Security and Human Rights. Bedrijven die zeggen maatschappelijk verantwoord te ondernemen, moeten hun beloften nakomen. Werkgebieden zijn (Zuid-) Soedan, DR Congo, en Colombia.

English: As war-ravaged South Sudan claims independence from North Sudan and its brutal President, Omar al-Bashir, a tiny, homemade prop plane wings in from France. It is piloted by eagle-eyed documentarian Hubert Sauper, who is mining for stories in a land trapped in the past but careening toward an apocalyptic future.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *